IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще доведат ли ниските цени на петрола до нова световна рецесия?

Със спада на цените на петрола на пазара има и губещи, и победители, но какъв ще бъде крайният резултат, пита икономист

15:29 | 02.09.15 г. 13
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Последна актуализация: 06:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 10 rate down comment 3
doba
преди 8 години
Настоящите/надявам се и бъдещи/ ниски цени на суровините/в частност и горивата/ са уникален шанс за ускоряване на икономическия растеж.Особено в страните, нетни вносители, към които се числи България и ЕС.За всяка фирма, потребяваща от тях в големи размери, падането на цените дори и с малко е свободен ресурс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 5
Pyramid
преди 8 години
"Гладните" производители и търговци и иноватори, захванали се с иначе нерентабилни /към момента на ниските цени/ технологии като шистовия добив и in-situ преработка на шистови въглеводороди в лек нефт. Ей сега, примерно, IEI, в израел, дискретно им се нашепва да влизат във фризера. Не е до всички но, тези ще го подухат, няма начин.Всъщност, има: Идват, питат, показва им се нещо, и поне по-малко ще си отварят бузите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 25 rate down comment 4
крас
преди 8 години
АБЕ ВИКИ, Аз ли нещо не мога да смятам, или ти правиш опит за ЕВТИНА МАНИПУЛАЦИЯ в полза на тези кото ни скубят с цените на горивата?!ВИЖ КАКВО СИ НАПИСАЛА:"Неочакваните ползи за американските потребители са значителни с понижението на средните цени на горивата с 24% до 2,47 долара за галон от 3,77 долара през юни 2014 г" ЗА КАКВИ 24% ПИШЕШ КОГАТО ТЕ СА НАД 34% !!!!!!!!!!!!Подобно понижение с близо 35% на горивата у нас е само мечта!!Представете си горивата да паднат с още 40 стотинки от сегашните!!ВИКИ, Дръж се естествено, а не като слуга на тези бандити!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 8
0pk
преди 8 години
Резултата е в ада :]Една песничка за настроение: https://***.youtube.com/watch?v=T_U7HxOzhWw
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 24 rate down comment 1
Pyramid
преди 8 години
...Което означава, че досега са ни КРАЛИ.Айде, стига са мъркали, пор фавор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 32 rate down comment 2
Людени
преди 8 години
Цената на петрола не е ниска .... близка до НОРМАЛНАта е !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 40 rate down comment 0
ПИЧ
преди 8 години
Защо цените на петрола , които се понижават да водят до рецесия - откъде ги преписвате тия заглавия и статии. Когато петрола беше 120 долара - пак се казва че световния рестеж ще бъде ударен. Сега при 40$ пак рецесия.Напротив ниския петрол ще стимулира всички останали индустрии - най-вече транспорта, но и туризма (хората ще се движат по-евтино). Но също и хилядите производни на нефта - полиетилени, пропилени и какви ли още няма-безброй видове пластмаси и прочие.Има и куп ползи, за които аз не се сещам дори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 5
Pyramid
преди 8 години
Не бих страдал толкова и при нулев растеж в брутно изражение, ако не страда достъпността и качеството на благата. Повечето "натрупвания" в областта на търговията (защото себестойността на добив, транспорт и доставка едва ли се е качила /и сега, да пада/ с пъти) са спекулативни, тоест, получени без непосредствена необходимост, а по желание и /картелен?/ сговор между търгашите за помпане на цени. Това, че някои някъде се скарали и счепкали, на фона на световните процеси, в 90% от случаите, е само ПОВОД да ограбят крайния клиент и да тъпчат гушите. Стига сме ги оревавали, светът просто е в корекция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 10
крас
преди 8 години
Само при петрола ли има срив на цената?Ами погледнете останалите цени на СУРОВИНИТЕ на структуроопределящи отрасли в икономиката!АМИ И ТАМ СРИВА Е НЕВЕРОЯТЕН!СРИВ ИМА И В АВТОМОБИЛОСТРОЕНЕТО ЗА КОЕТО СЕ МЪЛЧИ!Срива на цената на петрола е СЛЕДСТВИЕ, а не ПРИЧИНА довела до СВЕТОВНАТА ДЕПРЕСИЯ!ВАЛУТНАТА ВОЙНА Е ФАКТ!БИТКАТА ЗА ПАЗАРИТЕ И ВАЛУТИТЕ С КОИТО ЩЕ СЕ ОПЕРИРА НА ТЯХ Е В ПЪЛНА СИЛА! ДАЛИ КИТАЙ ЩЕ НАЛОЖИ ЮАНА КАТО СВЕТОВНО ПЛАТЕЖНО СРЕДСТВО, ИЛИ ЩЕ ПРОДЪЛЖАВА ДА ОПЕРИРА С НАТРЕСЕНИЯТ МУ ЗАЕДНО С ХОНГ КОНК ДОЛАР Е ВЪПРОС НА БЛИЗКО БЪДЕЩЕ. Как ще се справи ККП с ТРОЯНСКИЯ КОН наречен ХОНКОНГСКИ ДОЛАР е въпрос на близко бъдеще!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 38 rate down comment 6
Mike Florida
преди 8 години
Ниските цени на петрола ще ударят единсвено по непреструктурираните икономики на развиващите се страни, които се занимават с добив на петрол. До сега те абдикираха от реформи и преустройство, лежейки върку изкуствено завишените цени от страна на ОПЕК. По-справедливите цени на суровината, които наблюдаваме в момента единствено ще подсилят тази тенденция. Ролята на петрола ще намалее драстично в идните 10 години. Какво ще правим тогава??? След каменната епоха е настъпила бронзовата и предполагам камъните доста са се обезценили! :))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още